За изминалите 5 години през дигиталната финансова компания Nexo са преминали

...
За изминалите 5 години през дигиталната финансова компания Nexo са преминали
Коментари Харесай

През Nexo са минали над $94 милиарда за 5 години

За миналите 5 години през дигиталната финансова компания Nexo са минали оборотни пари в размер на над 94 милиарда $. Това заяви представителят на основния прокурор Сийка Милева по време на брифинг пред публицисти, откакто следователи, ГДБОП, ДАНС започнаха интернационална интервенция против огромна скица за финансови закононарушения, пране на пари и нарушавания на интернационалните наказания против Русия. 

" В момента текат дейности по следствието и разпити на очевидци в Националната следствена работа. На територията на столицата се организират дейни дейности по следствието за обезвреждане на противозаконна незаконна активност на криптобанката Nexo. Тази банка е основала и поддържа интернационална платформа за продан и даване на заеми на криптовалута. Установено е по досъдебното произвеждане, че главните уредници на тази активност са български жители и главната активност е от територията на България ", сподели Милева. Тя разгласи още, че клиент на платформата е лице, което публично е оповестено за финансиране на терористични актове.

А шефът на киберотдела в Националната следствена работа Светослав Василев изясни, че бандата е работила в доста страни. В момента имало обиски на над 15 адреса. Запитан за транзакцията на оповестения за терорист, Василев сподели, че платформата е имала над 3,6 млн. транзакции и някои са " рискови играчи ".
 Nexo: Криптото в действителност не става за противозаконни действия, работим с управляващите
Nexo: Криптото в действителност не става за противозаконни действия, работим с управляващите

Междувременно консуматори се оплакаха, че не могат да влязат в сметките си

По-рано през днешния ден прокуратурата и Министерство на вътрешните работи влязоха в офиси на столична компания. Акцията се организира на бул. " Никола Вапцаров " 16 и ул. " Хенрик Ибсен ". Все още няма арестувани по случая. 

Над 300 души работят по тази акция, измежду които 35 следователи от националното разследване, ДАНС и жандармерията. Сийка Милева добави, че сега се правят разпити.

Докато управляващите разясниха пред медиите активността на Nexo от компанията защитаваха невинността си през обществените мрежи, а редови консуматори на криптобанката се оказаха без опция да достъпят профилите си в нея.

Дигиталната финансова компания Nexo, в чиито офиси у нас влезе полиция, е една от най-големите в своята сфера. Създадена е през 2018 година в България, като един от създателите ѝ е някогашният народен представител от РБ/ДБГ Антони Тренчев, който е и едно от главните ѝ обществени лица.

Към момента бизнесът ѝ е основан в Швейцария и Обединеното кралство, само че поддържа офиси в още ред страни, а главната развойна активност е в нашата страна с близо 600 чиновници.
 Криптобанката Nexo, за която работят близо 600 българи, е разследвана за пране на пари Обновена
Акция против българската криптобанката Nexo, за която работят 600 експерти у нас

В края на 2022 година компанията напусна американския пазар

На процедура компанията оперира като т.нар криптобанка и в разнообразни стадии е управлявала активи за над 11 милиарда $. От уеб страницата на Nexo излиза наяве, че компанията има над 5 млн. клиенти в над 200 юрисдикции.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР